Ruska kuhinja – spoj tradicije i dobrog ukusa

Ruska ishrana mogla bi se opisati kao zdrava, ukusna i jednostavna za pripremu. Veoma je raznovrsna, sadrži žitarice, mnogo voća, povrća, morske i rečne ribe, mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa.
U 16. i 18. veku ruska kuhinja temeljila se na običajima, a ne na vještini, pa su jela bila jednostavna i ne preterano raznovrsna. Pripremala su se od brašna, mlijeka i mliječnih proizvoda, namirnica mesnog i biljnog porijekla.
Pretežno se jeo ražani hljeb, a ražanom brašnu dodavalo se ječmeno. Skoro svakog dana na stolu su se nalazila i jela od zobenog brašna, pripremljenog od delimično skuvanog, pa zatim samljevenog zobenog zrna. Od pšeničnog brašna pripremao se slatki kolač (bijelo pecivo u obliku pereca). So se u tjestenine nije dodavala, a od tijesta od ražanog ili pšeničnog brašna pripremali su se pirogi (pečeni na masnoći ili u peći), dok se za njihov nadjev koristilo meso, riba, sir ili bobičasto voće. U nadjev se ponekad dodavala i kaša, rezanci, jaja, pečurke i drugi sastojci. Poznato jelo iz tog doba je i karavaj – pogača s maslacem, mlijekom i jajima.
Od drugih pekarskih proizvoda spremali su se i kurnik (pirog u obliku kupole s nadjevom od piletine i pirinča), uštipci, kotloma (lisnata lepinja), palačinke, fanjki, šiški (pecivo od zapečenog ribanog testa u obliku češera), levašniki (pecivo s nadjevom od bobičastog voća prženo u ulju), perepiči (korpice od tjesta punjene nadevom) i oreški (slatko pecivo s nadevom).
Veliki uticaj na rusku kuhinju imala je i pravoslavna crkva. Kako je uoči vjerskih praznika bilo preporučljivo izbjegavati meso, mliječne proizvode i jaja, takva se tradicija zadržala i ostalih dana u godini.
Ruski obrok počinje predjelom ili zakuskom, potom slijedi supa, glavno jelo i desert.
Supe
Supe imaju značajnu ulogu u ruskoj kuhinji. Najpoznatija ruska supa je šči ili supa od kupusa, a za njom slijedi boršč. Majstori kažu da se pravi boršč raspoznaje po tome što u njemu kašika može stajati uspravno.
Ruske supe mogu se podeliti u sedam velikih grupa: hladne supe koje su bazirane na kvasu, kao što su okroška i botvinja; lagane supe i čorbe koje su bazirane na vodi i povrću, kao što je svekolnik; supe s nudlama, mesom, pečurkama ili mlijekom; supe zasnovane na kupusu od kojih je najpoznatija šči; slano-kisele čorbe bazirane na mesu kao što je soljanka; riblje supe poput uhe i supe od žitarica.
Meso
Rusi vole da pripremaju velike komade mesa u pećnici jer ono tako, između ostalog, bolje zadržava sokove. Najčešće se jede crveno meso: govedina, jagnjetina, ovčetina, svinjetina, perad i divljač. Najpoznatiji ruski mesni specijalitet je govedina stroganoff, jelo s mesom koje je izrezano na rezance. Ništa manje nije poznat ni pileći file pojarski, odrezak od usitnjenog pilećeg filea, hljeba i slatke pavlake, paniran u jajetu i prezlama, pa ispržen na maslacu. Nezaobilazan je i pejmen, napravljen od usitnjenog mesa, savijenog u tanko tijesto od jaja i brašna, s eventualnim dodatkom mlijeka ili vode. Za punjenje se koristi svinjetina, jagnjetina, govedina itd.
Hljeb i žitarice
Hljeb je sastavni dio bogate ruske trpeze, a mješani hljeb omiljen je među Rusima. Poseban specijalitet je ražani hleb, a mogu se još izdvojiti i liborodinski, rižski, kišinjevski, darnitski, arnautski, orlovski ili slavjanski hljeb, koji se osim po vrsti brašna razlikuju i po dodacima, npr. sjemenkama, korijanderu, melasi, vanili… Najpoznatija ruska peciva su pirozi i piroške, a prave se od kiselog tijesta s raznovrsnim nadjevima.
Riblji specijaliteti
Rusi jedu mnogo slatkovodnih i morskih riba: grgeč, bakalar, losos, haringe, slanike, srdele i jesetre. Kavijar kao najpopularnije i najdelikatesnije rusko jelo zaslužuje posebno mesto. Uz tartufe, kamenice, guščju paštetu i nezaobilazan šampanjac, kavijar je privilegija najviših slojeva, naravno zbog veoma visokih cijena (posebno jesetre). Ali, ljubitelji kažu da su cijene proporcionalne užitku.
Mlečni proizvodi
Najpoznatiji i najslavniji ruski mliječni proizvod je kefir, napitak od ukiseljenog punomasnog ili obranog kravljeg mlijeka, u čijem nastajanju važnu ulogu imaju kefirove gljivice. Kefir se najviše konzumira na Kavkazu, gde su ljudi vrlo dugovečni, a tajnu dugovečnosti pripisuju upravo tom napitku. Poznato je i veoma kvalitetno rusko kiselo mlijeko.
Deserti
Među ruskim poslasticama danas preovladavaju slatki hljebovi, torte, kolači, pite i palačinke. Kisel je najstariji ruski desert, svojevrsni žele od suvog i bobičastog voća, melase i mlijeka. Među tipične ruske deserte spadaju i blini, ruske palačinke iz kvasnog tijesta s pšeničnim i heljdinim brašnom, i gogol mogol, krem od žumanaca, konjaka, šećera, narandžinog likera i limunovog soka. Paška je tradicionalni uskršnjii desert od sviježeg sira, pavlake, jaja, maslaca, korice limuna i narandže i usitnjenih badema, a Rusi se često zaslade i tortom šarlota s piškotama i mliječno-voćnom kremom.