Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/plxqdfye/public_html/posudje.me/wp-content/themes/posudjeme/template-parts/content-recipes.php on line 18

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/plxqdfye/public_html/posudje.me/wp-content/themes/posudjeme/template-parts/content-recipes.php on line 18

Juneći ragu sa domaćom testeninom

share

SASTOJCI

INSTRUKCIJE

Sastojci za ragu:

  • 2 kg junećeg mesa od plećke
  • 1/2 kg crnog luka
  • oko 1 dcl ulja
  • 2 l paradajz soka (predlažem Tomatello)
  • 3 dcl crnog vina
  • 5 kašičica šećera (treba probati, treba da sladi, ali da nije slatko)
  • 2 kašičice soli (treba probati, da nije bezukusno, ali ne ni previše slano)
  • 1 ravna kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašičica origana
  • oko 2 pune kašike sušenog bosiljka (Ali, ovo je količina za krupan, ucelo sušen bosiljak, ne izmrvljen na sitno. Sitnog – oko 2-3 kašičice)
  • 200 gr trapista
  • domaća testenina pripremljena od 6 jaja i 600 gr brašna (ili 2 pakovanja kupovne od po 400 gr

Crni luk isecite na kockice ili ga sameljite u čoperu, ali da ne postane kaša. U velikoj, dubokoj šerpi, na ulju prodinstajte luk. Kada je luk postao providan, dodajte na kocke isečenu junetinu. Junetinu dinstajte na ulju dok god ne dobije sa svih strana boju i dok ne pusti svoj sok. Nemojte dodavati vodu.

U suštini, trebalo bi u više tura propržiti meso, da ono dobije „koricu“ pa da zadrži sve sokove unutra i time bude sočnija. Ja to nisam radila, ali sam je dinstala u sopstvenom soku.

Kada je meso dobilo boju sa svih strana, a ujedno i pustilo dosta tečnosti, nalijte paradajz na meso. Dodajte začine, sa time da šećera i soli dodate pola količine, ne sve odjednom. Crno vino ostavite za kasnije. Ostavite sve tako da krčka satićak – sat i po. Sad je momenat da umesite testo i stavite ga u frižider.

Nakon tog vremena, dodajte crno vino i ostavite da se meso krčka sa vinom 10 – tak minuta. Onda malo probajte saft. Dodajte šećera i soli da bude kako sam navela u sastojcima, treba da sladi, ali ne da je slatko i da se oseti ukus, ali da nije slano. Imate navedeno koliko sam ja dodala, ali ipak tu igraju ulogu i paradajz i vino, pa ne mogu sa sigurnošću reći.

Ostavite meso da se dalje krčka, meni se krčkalo sveukupno oko 4 sata, ali na potpuno laganoj jačini ringle (1,5 – 2 na rasponu od 9). Takodje, sada možete preći na razvijanje testa. Meso krčkajte dok god ne pripremite testeninu, skinite ga sa ringle tek kada ste spremni za serviranje, ništa mu ne smeta.

Na kuvanu testeninu, ako želite, narendajte sir, servirajte je u tanjir. Preko testenine sipajte meso sa dosta safta. Uživajte!

facebook

Kategorije